Δρ. Σπένσερ: Λοιπόν, ας μιλήσουμε για τις παρατηρήσεις που κάνατε με τις υγρές καλλιέργειες. Τι έχετε προσέξει σχετικά με τη θολερότητα;
Σαμ: Παρατήρησα ότι οι καλλιέργειες από τις περιοχές Β και D είναι αρκετά θολές, κάτι που θεωρώ σαφή ένδειξη υψηλού αριθμού βακτηρίων και πιθανής επιμόλυνσης.
Eσείς: Είναι μια λογική υπόθεση, Σαμ, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η θολερότητα πράγματι υποδηλώνει την παρουσία βακτηρίων — πιθανώς ακόμη και παθογόνου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στη θολερότητα για να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το βακτηριακό φορτίο.
Δρ Σπένσερ: Ακριβώς. Η θολερότητα δίνει μια γενική ένδειξη ότι υπάρχουν βακτήρια, αλλά δεν παρέχει ακριβείς πληροφορίες για το μικροβιακό φορτίο. Διαφορετικά βακτήρια μπορούν να αναπτύσσονται με ρυθμούς που παράγουν διαφορετικού βαθμού θολερότητα, ακόμη και σε παρόμοιες συγκεντρώσεις. Οι θολές καλλιέργειες πράγματι απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Υπάρχουν άλλες περιοχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επίσης επιμολυσμένες;
Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο ακριβής ερμηνεία των αποτελεσματων;