ΔΙΑΓΝΩΣΗΣυγχαρητήρια!! Έχεις πλέον θέσει τη διάγνωσή σου ότι το νεογνό έχει πυλωρική στένωση οπότε θέλεις να το ξαναδείς πάλι από την αρχή? Συνοπτικά λοιπόν είχες ένα νεογνό, αγόρι, ηλικίας 18 ημερών που προσήλθε λόγω ήπιας παρατεινόμενης υπερχολερυθριναιμίας και ρουκετοειδών εμέτων.
· Οι έμετοι άρχισαν μετά την 1η εβδομάδα ζωής. Πριν από κάθε έμετο προηγούνταν ένα ορατό περισταλτικό κύμα από αριστερά προς τα δεξιά στο κοιλιακό τοίχωμα. · Μετά από προσεκτική κλινική εκτίμηση, κατά την ψηλάφηση εντόπισες μια μάζα κινητή στο αριστερό υποχόνδριο, στην περιοχή του πυλωρού, που είχε σχήμα "ελαίας". Επίσης διαπίστωσες ότι το νεογνό είχε προοδευτική απώλεια βάρους και ήπια αφυδάτωση. · Ο εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε υποχλωραιμική μεταβολική αλκάλωση. · Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της κοιλιάς έδειξε ότι το συνολικό πάχος του πυλωρικού μυός ήταν 8 mm ενώ το μήκος του πυλωρικού μυός 21 mm.
Έτσι επιβεβαίωσες τη διάγνωση της πυλωρικής στένωσης. Μετά από την προεγχειρητική διόρθωση των υγρών, των ηλεκτρολυτών και της αλκάλωσης, το νεογνό υποβλήθηκε στη θεραπεία εκλογής, την πυλωρομυοτομή κατά Ramstedt. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Το νεογνό σιτίστηκε μετά από 12 ώρες και πήρε εξιτήριο μετά από 48 ώρες από την επέμβαση, σε άριστη γενική κατάσταση.
Συγχαρητήρια και πάλι! Έφτασες με επιτυχία στη διάγνωση της πυλωρικής στένωσης. Θέλεις να ξαναδείς άλλες λάθος διαδρομές για τη διαφορική διάγνωση οι οποίες είναι αρκετά διδακτικές?
|
Timer:
![]() OpenLabyrinth is an open source educational pathway system |
||
Review your pathway |